АЛФОНС ЛАВАЛЕ |
Произход
Алфонс Лавале е френски десертен сорт.
Разпространение
Разпространен е във Франция, Алжир, САЩ, Израел и други лозарски страни. У нас се среща предимно в Северозападна България и всички опитни полета по лозарство. Включен е като основен сорт в десертния сортимент на страната през 1988 година.
Ботаническо описание
Лист - средно голям до голям, петделен, най-често дълбоко нарязан. Горната страна е гола, а долната силно четинесто-мъхната. Горните странични врязове са средно дълбоки, затворени, с тясно елиптичен отвор. Долните врязове са плитки, отворени във вид на ъгъл. Опашният вряз е отворен, лировиден.
Грозд - средно голям, цилиндрично-коничен, понякога крилат, рехав до полусбит. Средната маса на грозда е 280-300 g.
Зърно - средно едро до едро, овално, слабо сплеснато, с очертани надлъжни ребра. Кожицата е дебела, синьо-черна с обилен восъчен налеп. Месестата част е твърда, хрупкава, с приятен, свеж и леко тръпчив вкус.
Агробиологична характеристика:
Алфонс Лавале е среднозреещ червен десертен сорт. Гроздето му узрява през първата половина на септември. Лозите имат умерен растеж и добра родовитост. Подходяща система на формиране е приземен и стъблен Гюйо. Сортът е сравнително устойчив на сиво гниене и оидиум. Чувствителен е на ниски зимни температури. При неблагоприятни условия по време на цъфтежа се наблюдава изресяване и милерандаж. Развива се добре на всички разпространени у нас подложки.
Технологична характеристика:
Алфонс Лавале е типичен десертен сорт. Гроздето му натрупва достатъчно захари (15-16 %), при умерено съдържание на титруема киселинност (5-7 g/dm3). Издръжлив е на транспорт и на съхранение.