БИЛЯНА

 

БИЛЯНАПроизход:

 Сортът е сложен хибрид получен от кръстосването на хибрида (Чауш х Италия) х Хибрид VI-4 (Италия х Султанина) през 1968 година от М. Кондарев, Н. Матевска, И. Божинова и З. Русев.

Разпространение:

 Разпространен е във всички опитни лозарски станции и като единични лози в отделни насаждения.

Ботаническо описание:

 Лист – среден до голям, закръглен, силно нарязан, петделен, със слабо мрежесто набръчкана повърхност. Горните странични врязове са дълбоки, затворени, с яйцевиден отвор. Долните врязове са средно дълбоки, отворени, с успоредни страни, понякога затворени. Опашният вряз е отворен, лировиден.

Грозд – среден до голям (18,4/10,7 cm), коничен, полусбит. Средната маса на един грозд е около 400 g.

Зърно – много едро (22,9/20,1 mm), продълговато, с изпъкнали страни. Кожицата е тънка, златисто-жълта, с изобилен восъчен налеп. Консистенцията е месесто-хрупкава, а вкуса - хармоничен.

Агробиологична характеристика:

Биляна е ранозреещ бял десертен сорт. Гроздето му узрява в средата на месец август. Лозите са силно растящи, с висока родовитост и добив. Подходяща система на отглеждане е приземен и стъблен Гюйо. Лозите от сорт Биляна се нападат от гъбни болести и неприятели. Чувствителни са на ниски зимни температури. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Сортът се развива много добре на богати почви при южно изложение на терена.

Технологична характеристика:

Биляна е типичен десертен сорт. Гроздето му натрупва достатъчно захари (16-18 %) при умерено съдържание на титруеми киселини (6-7 g/dm3). Издръжлив е на транспорт.