ЧЕРНА ПЕРЛА |
Произход:
Сортът е получен от З. Занков, чрез кръстосване на сортовете Блек роз и Перл дьо Ксаба. Утвърден е през 1984 година.
Разпространение:
В България е размножен на малки площи в почти всички лозарски райони, както и в опитните станции по сортоизпитване.
Ботаническо описание:
Лист - петурата е средно голяма, слабо нарязана, три до петделна, дебела, отдолу мъхната. Горните врязове са плитки, отворени, във вид на остър ъгъл. Долните врязове са плитки, отворени. Опашният вряз е затворен.
Грозд - средно голям, коничен, в основата разширен, често с едно крило, полусбит до рехав. Средната маса на един грозд е около 200-300 g.
Зърно - средно едро, овално до сферично. Кожицата е средно дебела, жилава, тъмносиня до черна. Консистенцията на зърното е месеста, а вкуса хармоничен, с подчертан мискетов аромат. Средната маса на едно зърно е около 3-4 g.Агробиологична характеристика:
Черна перла е много ранен червен десертен сорт. Гроздето му узрява в началото на месец август. Лозите са средно растящи, с добра родовитост. При стъблена формировка резитбата трябва да бъде само на чеповес две очи. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж. Лозите са слабо устойчиви на мана, оидиум и ниски зимни температури. Сортът има добър афинитет към разпространените у нас подложки.
Технологична характеристика:
При достигане на консумативна зрялост, съдържанието на захари в гроздето е 15-18 %, а титруемата киселинност е около 6-7 g/dm3. Гроздето на сорт Черна перла е с много добра транспортабилност и запазва външния си вид и при задържане върху лозите след узряване.