ДИАНА

 

ДИАНАПроизход

Сортът Диана е получен чрез кръстосването на (Бикан х Риби мехур) х Кардинал през 1966 г. от М. Кондарев и Н. Матевска.

Разпространение

Размножен е на малки площи в много райони на страната.

Ботаническо описание

Лист – средно голям, средно нарязан петделен, понякога триделен, дебел, гладък, гол. Горните врязове са дълбоки, затворени, понякога отворени, лировидни. Долните врязове са отворени, лировидни. Опашният вряз е отворен, сводест.

Грозд - голям до много голям (18.5/14.1 cm), цилиндрично-коничен, рехав до полусбит, понякога крилат с едно или две крила. Средната маса на грозда е 400-500 g.

Зърно – едро до много едро (24.1/23.7 mm), овално, с приятен лек мискетов вкус. Кожицата е средно дебела, крехка, жълто-зелена до кехлибарена. Средната маса на зърното е 7.5g.

Агробиологична характеристика

Диана е ранозреещ бял десертен сорт. Гроздето му узрява в средата на месец август. Лозите на сорта са силнорастящи, с добра родовитост. Подходяща за него е формировката Гюйо. Сортът Диана е слабо устойчив на ниски зимни температури и се препоръчва да се отглежда приземно при формировка Гюйо. Притежава добър афинитет към всички разпространени у нас подложки.

Технологична характеристика

Гроздето е подходящо за консумация в свежо състояние. Съдържанието на захари в е 16.4 % при титруема киселинност 5.9 g/dm3