ДУНАВ

 

ДУНАВПроизход

Сортът е получен чрез кръстосването на хибрид (Балкан х Риби мехур) и Кардинал през 1966 г. от М. Кондарев и Н. Матевска.

Разпространение

Размножен е слабо в Пловдивска област и всички опитни станции по лозарство.

Ботаническо описание

Лист - средно голям до голям, петделен, нарязан, светлозелен. Горните странични врязове са средно дълбоки, затворени, с яйцевиден отвор. Долните врязове са средно дълбоки, отворени, лировидни. Опашният вряз е широко отворен, лировиден.

Грозд - средно голям до голям (16.5/10.2 cm), рехав, коничен. Средната маса на грозда е 300-360 g.

Зърно - много едро (20.2/16.3 mm), продълговато, в средата леко издуто. Кожицата е червена до тъмносиня, дебела, но крехка и покрита с восъчен налеп. Консистенцията е сладка, месеста, хрупкава с приятен възкисел вкус. Средната маса на едно зърно е около 7.5 g.

Агробиологична характеристика

Дунав е раннозреещ червен десертен сорт. Гроздето му узрява през втората десетдневка на месец август. Лозите отглеждани по формировката Гюйо имат силен растеж, висока родовитост и добив. Лозите се нападат от болести и неприятели. Чувствителни са на ниски зимни температури. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж. Подходящи за него са подложките Шасла х Берландиери 41Б и Рупестрис дьо Ло.

Технологична характеристика

Дунав е типичен десертен сорт. Гроздето натрупва достатъчно захари 16-16.5 %, при титруема киселинност 4.5-5 g/dm3. Притежава висока транспортабилност.