ИТАЛИЯ

 

Произход

Италия е хибрид между сортовете Бикан и Мискет хамбургски, получен през 1911 г. от Пировано (Италия).

Разпространение

Разпространен е в почти всички лозарски страни, но не е водещ сорт. У нас се среща на малки площи във всички лозарски райони.

Ботаническо описание:

Лист – среден до голям, закръглен, силно нарязан, петделен, слабо мъхнат, с мрежесто набръчкана повърхност. Горните странични врязове са дълбоки, затворени, с яйцевиден отвор и заострено дъно. Долните врязове са средно дълбоки, отворени, с успоредни страни и остро дъно. Опашният вряз е отворен, лировиден, с остро дъно или затворен с елиптичен отвор.

Грозд – среден до голям (17,9/10,6 cm), коничен, полусбит, понякога разклонен. Средната маса на един грозд е 210-420 g.

Зърно – много едро (23,8/20,6 mm), продълговато, с изпъкнали страни. Кожицата е тънка, жилава, златисто-жълта,  с изобилен восъчен налеп. Консистенцията е месесто-сочна, с хармоничен силен мискетов вкус.

Агробиологична характеристика:

Италия е къснозреещ бял десертен сорт. Гроздето му узрява през третата десетдневка на септември или началото на октомври. Подходяща система на отглеждане е приземен и стъблен Гюйо. При стъблено отглеждане трябва да се формира двураменен кордон върху който се оставят по-къси плодни звена. Лозите се нападат от гъбни болести и неприятели. Чувствителни са на ниски зимни температури. Склонен е на изресяване и особено на превръщане на съцветията в мустаци (източване). Сортът се развива много добре на богати почви при южно изложение на терена. Чувствителен е на почвено и атмосферно засушаване.

Технологична характеристика:

Италия е типичен десертен сорт. Гроздето му натрупва достатъчно захари (16-18 %) при умерено съдържание на титруеми киселини (5-6 g/dm3). Издръжлив е на дълъг транспорт и съхранение.