КОНДАРЕВ 10 |
Произход
Кондарев 10 е получен чрез кръстосване на сортовете Ризамат и Хибрид VІ-4 през 1972 г. от М. Кондарев. Утвърден е през 1991 г.
Разпространение
Заема много малки площи в страната, но се среща във всички опитни станции по лозарство.
Ботаническо описание
Лист - средно голям, петделен, понякога триделен, средно дебел, слабо мрежесто набръчкан, почти гол, отдолу с редки четинки по нерватурата. Горните странични врязове са средно дълбоки, отворени. Долните врязове са плитки едва забележими. Опашният вряз е отворен, лировиден.
Грозд - голям (20.6/15.4 cm), коничен, понякога цилиндричен, полусбит до рехав. Средната маса на грозда е 600-650 g.
Зърно - средно едро до едро (22.4/19.4 mm), продълговато, със средно развити рудименти, но не се чувстват при консумация. Кожица - тънка, крехка, тъмно-синя, при пълно узряване до черна, с восъчен налеп. Консистенция - месесто-сочна. Вкус - сладък, без привкус. Средната маса на зърното е около 6.5 g.
Агробиологична характеристика
Кондарев 10 е среднозреещ червен безсеменен десертен сорт. Гроздето узрява през първата половина на септември. Лозите са със среден до силен растеж, висока родовитост и добив. В отделни години е склонен към претоварване. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Чувствителен е на мана и сравнително устойчив на оидиум, сиво гниене и ниски зимни температури в сравнение с другите безсеменни сортове лози. Препоръчва се да се отглежда приземно при формировка единичен Гюйо, а в по-топлите микрорайони - на стъблени формировки с по-къси плодни пръчки. Сорт Кондарев 10 се развива и плододава добре, присаден върху подложките Берландиери х Рипария СО4 и Шасла х Берландиери 41 Б.
Технологична характеристика
Гроздето е подходящо за консумация в свежо състояние. Съдържанието на захари е 15-16 % при титруема киселинност 5-6 g/dm3. Издръжлив е на транспорт.