КОНДАРЕВ 6

 

КОНДАРЕВ 6Произход

Десертен сорт получен чрез кръстосването на сортовете Ризамат и Безсеменен хибрид VI-4.

Разпространение

Разпространен на малки площи, основно в Южен лозарски район.

Ботаническо описание

Лист - средно голям, триделен, рядко петделен, средно дебел, гладък, обърнат нагоре. Горните врязове са средно дълбоки, затворени, с елиптичен отвор. Долните врязове са средно дълбоки, отворени. Опашният вряз е отворен, сводест.

Грозд - средно голям до голям (19.4/12.2 cm), коничен, крилат, полусбит. Средно тегло - 550 g.

Зърно - едро (29.0/17.6 mm), продълговато, без семена. Кожица - средно дебела, крехка, но здрава, жълто-зелена до кехлибарена, с ръждив оттенък откъм слънчевата страна. Консистенция - месесто-хрупкава. Вкус - приятен, хармоничен.

Агробиологическа характеристика

Кондарев 6 е среднозреещ безсеменен бял десертен сорт. Гроздето му узрява през първата десетдневка на септември. Лозите са със умерен растеж, висока родовитост и добър добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Зърната са с незадоволителна здравина на прикрепване към дръжчицата и е склонен към оронване. Чувствителен е на мана, оидиум и ниски зимни температури. Препоръчва се да се отглежда приземно при формировка единичен или двоен Гюйо. В райони без екстремно ниски зимни температури може да се отглежда на стъблени формировки, като се оставят по-къси плодни пръчки.

Технологична характеристика

Гроздето е подходящо за консумация в свежо състояние и за приготвяне на стафиди. Натрупва достатъчно захари при ниска титруема киселинност.