ЛЮБИМЕЦ

 

ЛЮБИМЕЦПроизход

Любимец е червен десертен сорт, получен от кръстосването на хибрид V 25/20 (Сейв Вилар 12375 х Плевен) и сорт Палиери през 1978 г. в опитното поле на Института по лозарство и винарство - Плевен от В. Вълчев и М. Иванов.

Разпространение Разпространен е ограничено, основно в Северен лозарски район, като единични лози.

Ботаническо описание

            Лист -  петурата е средна до голяма, закръглена, триделна до петделна, слабо нарязана, мрежесто набръчкана, нагъната нагоре неопределено, слабо мъхната и слабо четинеста от долната страна. Горните врязове са плитки, отворени във вид на цепнатина с тесен отвор и остро дъно. Долните врязове са едва забележими, плитки, във вид на ъгъл. Опашният вряз е най-често затворен, тесен, със заострено дъно.

Грозд -  средно голям (19.7/13.0 сm), коничeн, често разклонен, рехав. Дръжката е средно дълга, вдървесинена в основата, жилава. Чепката е зелена. Средното тегло на един грозд е 358g.

Зърно - средно едро (20.2/17.5 mm), овално, тъмно-синьо със силен восъчен налеп. Кожицата е дебела и крехка. Консистенцията е месесто-сочна с хармоничен вкус. Средното тегло на 100 зърна е 462 g и в тях се съдържат около 140 броя дребни до средно едри семена, които лесно се отделят от месестата част при консумация.

Агробиологична характеристика

Сорт Любимец може да се причисли към групата на ранозреещите десертни сортове. При условията на Плевен гроздето узрява през втората половина на месец август. При приземно отглеждане, резитба Гюйо, средният добив грозде от лоза е 5.291 kg., а от декар 2031 kg. Лозите са с повишена устойчивост на мана при полски условия, но в някои години проявяват чувствителност спрямо оидиум. За пълното опазване на лозите и гроздовата реколта се препоръчват 1-2 комбинирани третирания срещу тези болести. По студоустойчивост сорт Любимец малко превъзхожда сорт Болгар, но проявява значително по-висока възстановителна способност.

Технологична характеристика

            По механичен състав на грозда и зърното сорт Любимец е типично десертен. При консумативна зрялост гроздето съдържа средно 17.5 % захари и 6.8 g/dm3 титруеми киселини. Отличава се с много хармоничен вкус. Оставено на лозите след узряването, то запазва дълго време търговските си качества. Има добра транспортабилност.