МЕЧТА |
Произход
Получен е чрез кръстосването на сортовете (Хибрид 29/12 (Димят х Перл дьо Ксаба) х Италия).
Разпространение
Разпространен е основно в Северният и Южния лозарски райони, както и на малки площи в цялата страна.
Ботаническо описание
Лист - средно голям, триделен, тъмнозелен, отдолу слабо мъхнат. Горните врязове са много плитки, отворени. Долните врязове са едва очертаващи се. Опашният вряз е лировиден, с остро дъно, отворен.
Грозд - средно голям до голям (17.4/10.5 cm), коничен, полусбит. Средното тегло на грозда е 240 g.
Зърно - средно едро (18.0/16.2 mm), овално. Кожица - тънка, еластична, жълто-зелена с кехлибарен оттенък. Консистенцията е месесто-хрупкава. Вкус - хармоничен, приятно мискетов.
Агробиологична характеристика
Мечта е много ранозреещ бял десертен сорт. Гроздето узрява в края на юли началото на август. Лозите са със умерен растеж, добра родовитост и добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Чувствителен е на мана, оидиум и ниски зимни температури. Поради ниската студоустойчивост се препоръчва да се отглежда приземно при формировка единичен или двоен Гюйо. На някои стъблени формировки може да се отглежда само в райони без екстремно ниски температури, като се извършва къса резитба. Сорт Мечта се развива и плододава добре, присаден върху всички подложки разпространени в страната.
Технологична характеристика
При почвено-климатичните условия на град Плевен гроздето натрупва 15-16 % при титруема киселинност 4 g/dm3 . Гроздето има добра транспортабилност. Подходящо е за консумация в свежо състояние.