МИСКЕТ ДУНАВСКИ

 

МИСКЕТ ДУНАВСКИПроизход

Създаден е през 1959 г. чрез кръстосването на сортовете Чауш и Мискет хамбургски от Й. Иванов в ИЛВ – Плевен.

Разпространение

Размножен е в опитните станции по лозарство.

Ботаническо описание

Лист - средно голям, петделен, закрълен, средно нарязан. Горната страна е мрежесто-набръчкана, а долната слабо мъхната. Горните странични врязове са средно дълбоки, затворени, понякога отворени. Долните врязове са средно дълбоки, отворени. Опашният вряз е затворен, дълбок.

Грозд - средно голям, коничен, полусбит до рехав, с изравнени зърна. Средната маса на грозда е 280-300 g.

Зърно - средно едро до едро, овално. Кожицата е тъмно-червена, здрава, с обилен восъчен налеп, който дава синкав оттенък на оцветяването. Консистенцията е месесто-хрупкава. Вкусът е свеж, хармоничен, със слаб мискетов вкус. Средната маса на едно зърно е около 4-4.2 g.

Агробиологична характеристика

Мискет дунавски е ранозреещ червен десертен сорт. Гроздето му узрява в средата на август. Лозите имат умерен растеж, добра родовитост и добив. Подходяща система на формиране е приземен и стъблен Гюйо. Лозите се нападат от гъбни болести (мана и оидиум), но гроздето е сравнително устойчиво на сиво гниене. Чувствителни са на ниски зимни температури. Сорт Мискет дунавски не е склонен към изресяване и милерандаж.

Технологична характеристика

Гроздето му натрупва достатъчно захари (17-18.5 %), при умерено съдържание на титруема киселинност (5-6 g/dm3). Издръжлив е на транспорт.