МИСКЕТ РУСЕНСКИ

 

МИСКЕТ РУСЕНСКИПроизход

Мискет русенски е получен от кръстосването на сортовете Мискет хамбургски и Кардинал през 1986 година от И. Тодоров, З. Занков и Д. Митев.

Разпространение

Разпространен е ограничено в районите на Русе и Петрич.

Ботаническо описание

Лист – средно голям, нарязан, петделен, мрежесто-набръчкан, отдолу слабо четинест. Горните странични врязове са дълбоки, затворени, елиптични. Долните странични врязове са средно дълбоки до плитки, лировидни. Опашният вряз е отворен, лировиден.

Грозд – голям, коничен, често крилат, рехав. Средната маса на грозда е около 300 g.

Зърно – едро, овално. Кожицата на зърното е средно дебела, крехка, тъмно-виолетово оцветена, с дебел восъчен налеп. Консистенцията е месеста, сочна. Вкусът на зърното е хармоничен, с мискетов аромат. Средната маса на зърното е около 4-5 g.

Агробиологична характеристика

Мискет русенски е много ранозреещ червен десертен сорт. Гроздето му узрява през първата седмица на август. Лозите са средно растящи, с добра родовитост. Подходящ е за стъблено отглеждане по формировката Гюйо. Мискет русенски има добър афинитет към подложките – Рупестрис дю Ло и Берландиери х Рипария SО4. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж. Лозите притежават сравнително добра устойчивост към сиво гниене и ниски зимни температури, но са чувствителни към мана.

Технологична характеристика

По механичен състав на гроздето Мискет русенски е типичен десертен сорт. При консумативна зрелост гроздето съдържа около 16 % захари и титруема киселинност около 4.2 g/dm3. Притежава добра транспортабилност.