МИСКЕТ ТРАКИЙСКИ |
Произход:
Сортът е получен чрез кръстосването на сортовете Димят и Перл дьо Ксаба през 1953 година от З. Занков.
Разпространение:
Разпространен е ограничено в районите на Южна България.
Ботаническо описание:
Лист - средно голям до голям, кръгловат, три до петделен. Горните врязове са плитки, отворени, лировидни. Долните врязове са плитки, едва забележими. Опашният вряз е отворен, лировиден.
Грозд - средно голям до голям (16.9/10.7 cm), коничен, полусбит, с тегло от 270 до 500 g.
Зърно - средно едро (14.9/14.0 mm), овално, с тегло от 3.2 до 3.7 g. Кожица - тънка, крехка, зеленикаво-жълта, понякога със загар, със слаб до средно плътен восъчен налеп. Консистенция - сочно месеста. Вкус - хармоничен, с приятен мискетов аромат.Агробиологична характеристика:
Мискет тракийски е ранозреещ бял десертен сорт. Гроздето му узрява в средата на месец август. Лозите са със умерен растеж, висока родовитост и добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Чувствителен е на гъбните болести мана и оидиум. Слабо устойчив е на ниски зимни температури. Може да се отглежда приземно, загребно при чашовидна формировка или единичен Гюйо. В райони без екстремно ниски зимни температури може да се отглежда и на средностъблена кордонна формировка и смесена резитба.
Технологична характеристика:
При нормално натоварване и добро отглеждане то натрупва 18-20 % захари и титруема киселинност 6-7 g/dm3 .