НАДЕЖДА |
Произход
Сортът Надежда е получен от кръстосването на хибридите Войводиново 4 (Хибрид 2 х Май 10) и Май 13 (Перл дьо Ксаба х Болгар) от Кондарев и колектив.
Разпространение
Райониран е за промишлено отглеждане в цялата страна. Най-големи площи от него има в Пловдивска област.
Ботаническо описание
Лист – средно голям, петделен, слабо нарязан, гладък, гол. Много често средната лапа е извита надолу. Горните врязове са отворени във вид на остър ъгъл, понякога едва личат. Опашният вряз е отворен, лировиден, с остро дъно.
Грозд – средно голям до голям (18.5/14.3 cm), коничен, рехав, с много добре изравнени по форма и големина зърна. Средната маса на грозда е 400-500 g.
Зърно – много едро (29.26/20.4 mm), продълговато. Кожицата е средно дебела, крехка, жълто-зелена до кехлибарена. Консистенцията е месеста, хрупкава, с приятен вкус. Средната маса на зърното е 7 g.
Агробиологична характеристика
Надежда е много ранозреещ бял десертен сорт. Гроздето му узрява в началото на месец август. Лозите са силнорастящи с много добра родовитост. Сортът Надежда не е склонен към изресяване и милерандаж. Чувствителен е към мана, оидиум и ниски зимни температури. Лозите имат добър афинитет към разпространените у нас подложки.
Технологична характеристика
Гроздето на сорт Надежда съдържа 16% захари при титруема киселинност 5.5 g/dm3 . Подходящо е за прясна консумация. Има висока транспортабилност.