РУБИ СИДЛЕС

 

РУБИ СИДЛЕСПроизход:

Сортът е получен чрез кръстосването на на сортовете Емпериор и Султана Муската в САЩ.

Разпространение:

 Разпространен е основно в САЩ и Италия. В България е внесен през 1984 година за изпитване на малки площи в различни райони под името Кинг Руби.

Ботаническо описание:

Лист - голям, леко фуниевидно огънат, петделен, плътен, мрежесто набръчкан, гол, отдолу с четинки по жилките. Горните врязове са дълбоки, затворени, елиптични, понякога със зъб в основата. Долните врязове са плитки, под формата на остър ъгъл. Опашният вряз е затворен и дяловете се възсядат.

Грозд - много голям (28/17 cm), коничен, крилат, широк в основата, полусбит до рехав. Средната маса на един грозд е 500-700 g.

Зърно - средно едро до едро (18/16 mm), овално, слабо елипсовидно. Кожицата е дебела, жилава до крехка, розово-червена до тъмночервена. Консистенцията на зърното е месесто-хрупкава, а вкуса - приятен, хармоничен и неутрален. Зърната са неизравнени по големина, безсеменни или със слабо развити рудименти. Средната маса на зърното е 3-4 g.

Агробиологична характеристика:

Къснозреещ червен десертен сорт. Гроздето му узрява в началото на месец октомври. Лозите са силно до буйно растящи, с дебели леторасти. Отличават се с голяма родовитост и добив, поради което при стъблени формировки се препоръчва къса резитба. Сортът Руби Сидлез не е склонен към изресяване и милерандаж. Лозите му са слабо устойчиви на ниски зимни температури, мана и оидиум. Афинитетът на този сорт към разпространените у нас подложки е добър.

Технологична характеристика:

Руби Сидлез е типично десертен сорт. Съдържанието на захари в гроздето при достигане на консумативна зрялост е 15-17 % при титруема киселинност 5-6.5 g/dm3. Гроздето притежава много добра транспортабилност и съхраняемост. То е подходящо за консуманция в прясно състояние, съхраняване и производство на качествени стафиди.