РУСАЛКА 1

 

РУСАЛКА 1Произход

Получен е чрез кръстосването на сортовете (Хибрид 2 (Чауш х Италия) х Безсеменен хибрид V-6 (Италия х Султанина) от М. Кондарев, К. Кралев, Н. Матевска, П. Георгиева и К. Шишков през 1969 г.

Разпространение

Разпространен е в Пловдивска област и всички опитни станции по лозарство.

Ботаническо описание

Лист - голям, триделен, по рядко петделен, кръгловат, средно нарязан, мрежесто набръчкан, отдолу гол. Горните врязове са плитки до средно дълбоки, отворени, лировидни, с плоско дъно. Долните врязове са плитки, отворени, във вид на остър ъгъл. Опашният вряз затворен без отвор.

Грозд - голям (21.1/15.3 cm), коничен, полусбит. Средното тегло на един грозд е - 550 g.

Зърно - много едро (25.7/21.6 mm), овално, без семена. Кожица - средно дебела, крехка, жълто-зелена. Консистенция - месеста, хрупкава. Вкус - приятен, с лек мискетов оттенък. Средната маса на едно зърно е около 7.5 g.

Агробиологична характеристика

Русалка 1 е среднозреещ бял безсеменен десертен сорт. Гроздето му узрява към края на август-началото на септември. Лозите са със силен растеж, много добра родовитост и добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Чувствителен е на мана, оидиум и ниски зимни температури. Гроздето е сравнително устойчиво на сиво гниене. Поради ниската студоустойчивост трябва да се отглежда приземно при формировка единичен Гюйо. Сортът се развива и плододава добре, присаден върху подложките Берландиери х Рипария СО4 и Шасла х Берландиери 41 Б.

Технологична характеристика

           Гроздето е подходящо за консумация в свежо състояние. Сравнително късното узряване на гроздето и едрите зърна го правят неподходящ за производство на стафиди.