РУСАЛКА

 

РУСАЛКАПроизход

Русалка е бял десертен сорт получен  чрез кръстосването на сортовете (Хибрид Май 5 (Перл дьо Ксаба х Болгар) х Безсеменен хибрид V-6 (Италия х Султанина) от М. Кондарев, Н. Матевска, И. Божинова и З. Русев. Утвърден е през 1978 г.

Разпространение

Разпространен е на малки площи в Южен лозарски район.

Ботаническо описание

Лист - средно голям, петделен, средно нарязан, гол. Горните врязове са дълбоки, затворени, елиптични, понякога отворени, лировидни. Долните врязове са средно дълбоки, отворени, лировидни. Опашният вряз е затворен, понякога отворен, лировиден.

Грозд - средно голям (16.1/10.0 cm), коничен, полусбит до рехав. Средно тегло – 220-300g.

Зърно - средно едро (17.7/14.8 mm), овално, без семена. Кожица - крехка, жълто-зелена, при узряване порозовява. Консистенция - месесто-хрупкава. Вкус - хармоничен, неутрален.

Агробиологична характеристика

Русалка е ранозреещ бял безсеменен сорт. Гроздето му узрява през първата половина на август. Лозите са със среден растеж, много добра родовитост и добив. Не проявява склонност към изресяване и милерандаж. Чувствителен е на мана, оидиум и ниски зимни температури. Поради ниската си студоустойчивост се препоръчва да се отглежда приземно при формировка единичен или двоен Гюйо. В райони, където не пада температурата през зимния период под критичната за лозата, може да се отглежда на различни стъблени формировки, като се оставят по-къси плодни пръчки. Сорт Русалка се развива и плододава добре, присаден върху подложките Берландиери х Рипария СО4 и Шасла х Берландиери 41 Б.

Технологична характеристика

           Гроздето е подходящо за консумация в свежо състояние, за преработка в консервната промишленост и за производство на стафиди. Съдържанието на захари в гроздето достига до 20 %, при титруема киселинност – 4.9 g/dm3 .