СРЕДЕЦ

 

СРЕДЕЦПроизход:

 Сорт Средец е получен чрез кръстосване на сортовете Тракия и Кардинал от З. Занков и колектив. Утвърден е през 1989 година.

Разпространение:

 Размножен е на малки площи в Пловдивска и Разградска област.

Ботаническо описание:

 Лист - средно голям, пет до седемделен, дълбоко нарязан, гол, с гладка повърхност. Горните странични врязове са дълбоки, затворени, елиптични, с остро дъно. Долните врязове са средно дълбоки, отворени, лировидни, с тесен отвор и остро дъно. Опашният вряз е отворен, широк, лировиден.

Грозд - средно голям до голям (19.4/11.6 cm), полусбит до рехав, коничен. Средната маса на грозда е 290-380 g.

Зърно - едро (21.2/20.3 mm), овално, слабо сплеснато. Кожицата е тъмносинья, средно дебела, крехка. Консистенцията е месесто-хрупкава, а вкуса - хармоничен. Средната маса на едно зърно е 5.4 g.

Агробиологична характеристика:

Средец е ранозреещ червен десертен сорт. Гроздето му узрява в средата на месец август. Лозите имат силен растеж с добра родовитост. Лозите се нападат от болести и неприятели. Чувствителни са на ниски зимни температури. Сортът не е склонен към изресяване, милерандаж и притежава добър афинитет към най-разпространените у нас подложки. Подходяща за неговото отглеждане е формировката стъблен Гюйо, със прилагане на смесена резитба.

Технологична характеристика:

По механичен състав на гроздето сортът Средец е типично десертен. Гроздето натрупва достатъчно захари (15-16%), при умерено съдържание на титруеми киселини (4.5-5.5 g/dm3). Отличава се с добра транспортабилност.