ВИКТОРИЯ

 

ВИКТОРИЯПроизход

Виктория е румънски десертен сорт.

Разпространение

Разпространен в района на гр. Плевен.

Ботаническо описание

Лист – средно голям, петделен, понякога триделен, тънък, отгоре почти гладък. Горните странични врязове са средно дълбоки до дълбоки, затворени, с тясно елиптичен отвор. Долните врязове са плитки, най-често отворени, с тясно устие, във вид на цепнатина. Опашният вряз е отворен, сводест.

Грозд – голям до много голям (19,5/12,6 cm), полусбит до рехав, цилиндрично-коничен, понякога крилат с едно или две крила. Средната маса на грозда е 400-500 g.

Зърно – много едро (26,0/20,5 mm), цилиндрично, месесто, хрупкаво с приятен вкус, сладко, със слаба киселинност. Кожицата е дебела, крехка, с жълтозелен цвят, до кехлибарена, покрита със слаб восъчен налеп. Средната маса на едно зърно е 4-7 g.

Агробиологична характеристика

Виктория е среднозреещ бял десертен сорт. Гроздето му узрява в средата на септември. Лозите са умерено растящи с добра родовитост. Подходяща система на отглеждане е приземен и стъблен Гюйо. Лозите се нападат от гъбни болести и неприятели. Чувствителни са на ниски зимни температури. Най-подходяща за този сорт е подложката Рупестрис дю Ло, а при голямо съдържание на карбонати и при поливни условия – Берландиери х Рипария СО4.

Технологична характеристика

Виктория е переспективен десертен сорт. Гроздето му натрупва достатъчно захари (14-18.5 %) при умерено съдържание на титруема киселинност (4,40-5,50 g/dm3). Притежава добра транспортабилност.