ВИТА

 

ВИТАПроизход

Получен е чрез кръстосването на сортовете Мискет дунавски и Султанина от В. Вълчев, Й. Иванов и Т. Трифонов в ИЛВ – Плевен.

Разпространение

Слабо разпространен в Плевенска област и опитните бази по лозарство.

Ботаническо описание

Лист - средно голям, петделен, закръглен, силно нарязан, мрежесто набръчкан, отдолу гол. Горните странични врязове са средно дълбоки, затворени, лировидни. Долните врязове са средно дълбоки, отворени. Опашният вряз е отворен, лировиден.

Грозд - средно голям (19.2/9.2 cm), цилиндричен, рехав. Средно тегло - 250 g.

Зърно - средно едро (16.3/16.4 mm), сплеснато, с надлъжни вдлъбнати ивици. Кожица - дебела, крехка, тъмно-виолетова, с обилен восъчен налеп. Консистенция - месесто-сочна. Вкус - хармоничен. Семената са във вид на малки рудименти, които остават на дръжчицата при откъсване на зърното.

Агробиологична характеристика

Вита е среднозреещ безсеменен червен десертен сорт. Гроздето му при условията на гр. Плевен узрява през първата половина на септември. Лозите са с умерен растеж, добра родовитост и добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Чувствителен е на мана и оидиум. Гроздето е сравнително устойчиво на сиво гниене. Чувствителен е на ниски зимни температури. Препоръчва се де се отглежда приземно при формировка единичен или двоен Гюйо. Сорт Вита се развива и плододава добре, присаден върху подложките Шасла х Берландиери 41 Б и Берландиери х Рипария СО4.

Технологична характеристика

Гроздето е с много добра транспортабилност. Подходящо е за консумация в свежо състояние. Съдържанието на захари е 18-20 % при титруема киселинност 4-4.5 g/dm3.