МИСКЕТ ПЛЕВЕНСКИ |
Произход
Създаден от кръстосването на Мискет хамбургски и Перл дьо Ксаба през 1962 г. в Институт по лозарство и винарство - гр. Плевен от К. Стоев, Й. Иванов, З. Занков и В. Вълчев. Утвърден е през 1969 г.
Разпространение
Разпространен е слабо във всички райони на страната.
Ботаническо описание
Лист – средно голям, три до петделен, закръглен, гол, тъмнозелен. Горните странични врязове са плитки до средно дълбоки с тесен отвор и закръглено дъно. Долните врязове са плитки, отворени във вид на цепнатина. Опашният вряз затворен, стреловиден с елиптичен отвор.
Грозд – средно голям (17,2/11,3 сm), полусбит, коничен. Средната маса на грозда е 200-280g.
Зърно – средно едро (17,8/16,8 mm), овално, месесто-сочно, с хармоничен вкус и добре изразен мискетов нюанс. Кожицата е тъмно-синя, дебела, крехка. Средната маса на зърното е 3,8-4,5 g.
Агробиологична характеристика
Мискет плевенски е много ранозреещ червен десертен сорт. Гроздето му узрява през първата половина на август. Лозите имат умерен до силен растеж. Подходяща система на формиране е приземен и стъблен Гюйо. Лозите се нападат от гъбни болести и неприятели. Чувствителни са на ниски зимни температури. Не е склонен на изресяване и милерандаж.
Технологична характеристика
Мискет плевенски притежава ценни биологични и стопански качества и е един от най-добрите ранозреещи сортове с черно грозде. Гроздето натрупва достатъчно захари 16-17 % при умерено съдържание на титруема киселинност. Издръжлив е на дълъг транспорт.