ВОСТОРГ

 

ВОСТОРГПроизход

Сорт Восторг е получен чрез кръстосването на (Заря севера х Долорес) х Руский ранний в град Новочеркаск, Русия.

Разпространение

В България е интродуциран през 1984 година в Институт по лозарство и винарство - Плевен. Подходящ е за отглеждане във всички лозарски райони на страната.

Ботаническо описание

Лист – петурата е средно голяма до голяма, закръглена, триделна до петделна, средно нарязана, нагъната надолу, гола. Горните врязове са дълбоки, затворени, със заоблено дъно. Долните врязове са едва забележими, плитки, във вид на ъгъл. Опашният вряз е най-често затворен, със заострено дъно.

Грозд – средно голям до голям (23,8/17,4 cm), коничен, често разклонен, полусбит до рехав. Средното тегло на грозда е 500-700 g.

Зърно – средно едро (21,5/18,5 mm), овално, жълто-зелено. Кожицата е дебела и крехка. Консистенцията е месесто-сочна с хармоничен вкус. Средното тегло на зърното е 5-6 g.

Агробиологична характеристика

Восторг е ранозреещ бял десертен сорт. При условията на град Плевен гроздето му узрява през първата половина на август. Лозите са силно растящи с добра родовитост. Подходяща система на отглеждане е приземен и стъблен Гюйо. Сортът е с повишена устойчивост на мана и ниски зимни температури.

Технологична характеристека

Восторг е интересен десертен сорт с повишена устойчивост на ниски зимни температури. Гроздето му натрупва достатъчно захари (18-20 %), при умерено съдържание на титруема киселинност (6,0-8,5 g/dm3). Издръжлив е на дълъг транспорт и продължително съхранение.