БИСЕР

 

БИСЕР

Произход

Сортът Бисер е създаден от З. Занков, Д. Бабриков, Ст. Георгиев и Й. Тодоров чрез кръстосването на сортовете Памид и Каберне совиньон.

Разпространение

Размножен е върху малки площи в Разградска, Варненска и Хасковска област.

Ботаническо описание

Лист – средно голям, дълбоко нарязан, петделен, отгоре мрежесто набръчкан, отдолу слабо мъхнат. Горните врязове са средно дълбоки, отворени, лировидни, с широка основа, понякога със зъб в основата. Долните врязове са отворени, лировидни, с широка основа. Опашният вряз е затворен, с тесен отвор или почти без отвор.

Грозд - средно голям (12.9/10,8 сm), коничен, полусбит. Средното тегло на един грозд е  от 140 до 205 g.

            Зърно - средно едро (13.3/12.5 mm.), овално до слабо продълговато, сочно, сладко, с тегло от 1.8 g. Кожица - средно дебела, еластична, златистожълта.

            Агробиологична характеристика

            Бисер е среднозреещ бял винен сорт. Гроздето му узрява през втората половина на септември. Лозите са със среден растеж, висока родовитост и добив. Сортът е чувствителен на мана, оидиум, но е с повишена устойчивост на ниски зимни температури и сиво гниене. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Подходящи за него са формировките Мозер, Омбрела и подложките Шасла х Берландиери 41Б и Берландиери х Рипария Кобер 5ББ.

            Технологична характеристика

            По механичен състав на гроздето Бисер е типично винен сорт. Натрупва 20-22 % захари,  със титруеми киселини - 6.6-7.9 g/dm3. Гроздето е подходящо за производство на качествени бели сухи и десертни вина.