ЧЕРНОМОРСКИ БРИЛЯНТ

 

     ЧЕРНОМОРСКИ БРИЛЯНТПроизход

Черноморски брилянт е бял винен сорт, получен чрез кръстосването на сортовете Тамянка и Димят от П. Куртев и Д. Бабриков. Утвърден е през 1974 година.

Разпространение

Разпространен е основно в Бургаска, Пловдивска и Хасковска област, както и като отделни лози в други райони.

Ботаническо описание

Лист - средно голям, петделен, отгоре мрежесто набръчкан, покрит със слаб паяжиновиден мъх, отдолу слабо четинесто-мъхнат. Горните врязове са средно дълбоки, отворени, лировидни. Долните врязове са средно дълбоки, отворени, лировидни. Опашният вряз е затворен, с възсядащи се дялове.

Грозд - средно голям (15.0/9.3 cm), коничен до цилиндрично-коничен, полусбит, с изравнени по големина зърна. Средното тегло на един грозд е около 200 g.

Зърно - средно едро (16.0/17.0 mm), почти сферично. Кожица -средно дебела, жилава, жълто-зелена със седефен оттенък, покрита с восъчен налеп. Консистенция - сочна, сладка. Вкус - приятен, хармоничен, с добре изразен мискетов аромат.

Агробиологична характеристика

Гроздето узрява през първата половина на септември. Лозите са със силен растеж, висока родовитост и добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Сортът е чувствителен на мана и оидиум, но е сравнително устойчив на сиво гниене. Може да се отглежда както приземно при формировка единичен или двоен Гюйо, така и на различни стъблени формировки, като се препоръчва извършването на къса резитба. Сорт Черноморски брилянт се развива и плододава добре, присаден върху подложката Берландиери х Рипария СО4.

Технологична характеристика

По механичен състав гроздето на сорт Черноморски брилянт е типично винен. Подходящо е за производство на висококачествени бели вина, които се характеризират със светложълтозеленикав цвят, приятен мискетов аромат, свежест и хармоничност. При нормално натоварване и добро отглеждане гроздето натрупва 19-23 % захари, при титруема киселинност - 6.9-7.5 g/dm3 .