ДИМЯТ |
Произход
Димят е стар местен, бял винен сорт. Разпространен е основно в Източния лозаро-винарски район.
Разпространение
До 1960 г. е най-разпространеният винен сорт. При новото промишлено лозарство, лозята от този сорт са концентрирани основно в Черноморския регион.
Ботаническо описание
Лист - средно голям до голям, петделен, рядко триделен, огънат нагоре блюдообразно, силно мрежесто набръчкан, понякога до дребно мехуресто, отдолу мъхнато-четинест, с ръждив оттенък. Горните врязове са средно дълбоки, отворени, лировидни, с остро дъно, във вид на цепнатина. Долните врязове са плитки, едва забележими. Опашният вряз е най-често затворен, понякога отворен с тесен, с остро дъно.
Грозд - средно голям до голям (13.9/8.7 cm), коничен, понягога крилат, с едно крило, полусбит, с тегло от 260 до 320 g.
Зърно - средно едро до едро, (16.9/15.0 mm), овално, с тегло от 3.1 до 3.6 g. Кожица - тънка, крехка, зеленикаво-жълта, понякога със загар, със слаб до средно плътен восъчен налеп. Консистенция - сочно месеста. Вкус - хармоничен, при добро узряване със слаб ванилен нюанс.
Агробиологична характеристика
Гроздето узрява в края на септември и началото на октомври. Лозите са със умерен растеж и висока родовитост и добив. Не е склонен към изресяване и слабо милерандира. Чувствителен е на гъбните болести мана и оидиум и е практически устойчиво на сиво гниене. Слабо устойчив е на ниски зимни температури, но има висока възстановителна способност. Това налага да се отглежда приземно, загребно при чашовидна формировка или единичен Гюйо. В райони без екстремно ниски зимни температури може да се отглежда на средностъблена кордонна формировка и чепова резитба.
Технологична характеристика
Гроздето е подходящо за производство на бели сухи вина, виноматериали за винен дестилат, естествено пенливи вина, за десертни вина и за консумация в свежо състояние. При нормално натоварване и добро отглеждане то натрупва 18-20 % захари, и титруема киселинност 6-7 g/dm3 .