ДРУЖБА |
Произход
Дружба е бял винен сорт, получен чрез кръстосването на сортовете (Мискет кайлъшки х Хибрид II-51/23) и (Заря севера х Мискет хамбургски).
Разпространение
Разпространен е основно в Северен лозаро-винарски район и като отделни лози в останалите райони.
Ботаническо описание
Лист - средно голям до голям, триделен, понякога петделен, слабо мрежесто набръчкан, отдолу слабо мъхнат. Горните врязове са средно дълбоки, отворени. Долните врязове са във вид на цепнатина, едва забележими. Опашният вряз е отворен, сводест.
Грозд - средно голям до голям ( 18.6/10.8 cm), цилиндрично-коничен, с крило, рехав до полусбит. Средно тегло - 280 g.
Зърно - средно едро (18.9/17.5 mm), почти сферично. Кожица - тънка, здрава, жълто-зелена с кехлибарен оттенък, с дебел слой восъчен налеп. Консистенция - сочна. Вкус - хармоничен, приятно мискетов.
Агробиологична характеристика
Гроздето узрява около средата на август. Лозите са със силен растеж, висока родовитост и добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Практически е устойчив на мана и има повишена устойчивост на сиво гниене и ниски зимни температури. Има добра възстановителна способност. Леторастите са чувствителни на оидиум. Може да се отглежда както приземно при формировка единичен или двоен Гюйо, така и на различни стъблени формировки, с натоварване на лоза около 28 - 30 зимни очи. Сорт Дружба се развива и плододава добре, присаден върху подложката Берландиери х Рипария СО4.
Технологична характеристика
По механичен състав гроздето на сорт Дружба е с двойно направление. Подходящо е както за консумация в свежо състояние, така и за производство на бели вина. При нормално натоварване и добро отглеждане гроздето натрупва 19-21 % захари при титруема киселинност - 6.5-7.5 g/dm3 .