ГЪМЗА

 

ГЪМЗАПроизход

Сорт Гъмза е стар местен, червен винен сорт отглеждан на големи площи.

Разпространение

Разпространен е основно в Северният лозаро-винарски район.

Ботаническо описание

Лист - средно голям, петделен, закръглен до слабо удължен, нагънат нагоре неопределено, понякога улеобразно, дребно мехуресто набръчкан, отдолу силно мъхесто-четинест. Горните врязове са плитки до средно дълбоки, отворени, лировидни. Долните врязове са плитки до едва забележими. Опашният вряз е най-често затворен.

Грозд - средно голям (14.0/8.6 cm), цилиндрично-коничен, обикновено с крило, сбит, с  тегло от 140 до 180 g.

Зърно - средно едро (13.3/13.1 mm), почти сферично, при сбитите гроздове деформирано, с тегло от 2.3 до 2.7 g. Кожица - тънка, крехка, тъмно-синя, с обилен восъчен налеп. Консистенция - месеста. Вкус - хармоничен.

Агробиологична характеристика

Гроздето узрява в края на септември и началото на октомври. Лозите са със среден до силен растеж и висока родовитост и добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Чувствителен е на гъбните болести мана и оидиум и е силно чувствителен към сиво гниене, особено в години с дъждовна есен. Не е устойчив на ниски зимни температури, но има висока възстановителна способност. Поради ниската студоустойчивост подходящо е приземното отглеждане и формировките - чашовидна и единичен Гюйо. В райони без екстремно ниски зимни температури може да се отглежда на стъблени формировки, като се прилага къса чепова резитба. Сорт Гъмза има добър афинитет към разпространени у нас подложки.

Технологична характеристика

Гъмза е типично винен сорт. Гроздето е подходящо за производство на качествени и обикновени червени вина. При нормално натоварване и добро отглеждане то натрупва 19-21 % захари и титруема киселинност 6-8 g/dm3. Вината от този сорт се характеризират с яркочервен рубинов цвят, нежен плодов аромат и типичен вкус. Те са хармонични, меки, с приятна свежест.