ЮНИ БЛАН

 

ЮНИ БЛАНПроизход

Счита се, че е италиански сорт, който е проникнал във Франция през района на Прованс и сега там е основен сорт.

Разпространение

Основно сорта е разпространен във Франция, Италия и Румъния. В Р България той е разпространен най-вече в района на Поморие и Бургас.

Ботаническо описание

Лист - средно голям до голям, петделен, плътен, слабо нарязан. Петурата е огъната нагоре. Горната повърхност е мрежесто набръчкана със слаб паяжиновиден мъх, а долната е силно четинесто-мъхната. Горните врязове са средно до дълбоки, затворени с яйцевиден отвор. Долните врязове са плитки до средно дълбоки, лировидни, или във форма на остър ъгъл. Опашният вряз е отворен, лировиден или затворен с елиптичен отвор.

Грозд - средно голям до голям (18,8/10,5 mm), коничен, крилат ( с едно или две крила ), полусбит, с тегло от 200 -400 g.

Зърно - дребно до средно едро (12.6/12.3 mm), сферично, с тегло от 2.0 до 2.6 g. Кожицата е жълто-зелена, със слаб восъчен налеп и с редки дребни тъмни точици, средно дебела и еластична. Консистенция - сочна. Вкус - сладък и хармоничен.

Агробиологична характеристика

Юни блан е къснозреещ бял винен сорт. Гроздето му узрява през първата половина на октомври. Лозите са със силен растеж, а леторастите са буйни и праворастящи. Юни блан е чувствителен на мана и оидиум. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене. Сортът е чувствителен на ниски зимни температури, поради което се препоръчва в райони с екстремни ниски температури да се отглежда нискостъблено - формировка Гюйо със смесена резитба. При стъблено отглеждане сорта има също високи показатели на родовитост и добив, като се извършва смесена резитба - чепове и стрелки (6-8 зимни очи). Юни блан има добър афинитет с подложките Шасла x Берландиери 41Б и Берландиери x Рипария Кобер 5ББ.

Технологична характеристика

При почвено-климатичните условия на България гроздето на сорт Юни блан натрупва 18-21 % захари и висока титруема киселинност – 7-9.5 g/dm3. Гроздето на сорта е подходящо за производство на бели вина, виноматериали за естествено пенливи вина и за винен дестилат. В Институт по лозарство и винарство - Плевен е селекциониран клон Юни блан 4/20.