КАБЕРНЕ СОВИНЬОН |
Произход
Стар френски червен, винен сорт, произхождащ от района на Жиронда.
Разпространение
В Р България Каберне совиньон е на първо място между сортовете за червени вина. Разпространен е в Северен, Южен и Югозападен лозаро-винарски райони.
Ботаническо описание
Лист - средно голям, петделен, дебел, дълбоко нарязан, по-широк отколкото дълъг, нагънат нагоре блюдообразно, мрежесто набръчкан, слабо мъхнат, отдолу мъхнато-четинест. Горните врязове са дълбоки до много дълбоки, затворени, с триъгълен отвор. Долните врязове са по-плитки със същата форма. Опашният вряз е дълбок, затворен, най-често с напречно елиптичен отвор. Общо листът изглежда силно перфориран.
Грозд - малък (9.7/6.5 cm), коничен, понякога с крило, сбит, с тегло от 80 до 100 g.
Зърно - дребно (11.7/11.8 mm), сферично, с тегло от 1.2 до 1.3 g. Кожица - дебела, жилава, тъмно-синя, с обилен восъчен налеп. Консистенция - сочна. Вкус - хармоничен, при пълна зрялост се долавя привкус на къпина.
Агробиологична характеристика
Гроздето узрява през втората половина на септември. Лозите са със силен растеж, висока родовитост и задоволителен добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Чувствителен е на мана и оидиум. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене. Има много добра устойчивост на ниски зимни температури и висока възстановителна способност. Сортът може да се отглежда на различни стъблени формировки. Изисква смесена резитба - чепове и плодни пръчки ( 10 - 12 зимни очи) и натоварване на лоза около 60 зимни очи. Сорт Каберне совиньон се развива и плододава добре, присаден върху подложките Шасла х Берландиери 41Б, Берландиери х Рипария Кобер 5ББ и Берландиери х Рипария СО4.
Технологична характеристика
Гроздето е подходящо за производство предимно на качествени червени вина. При нормално натоварване и добро отглеждане то натрупва 21-24 % захари, и титруема киселинност 6.5-9 g/dm3 . Вината получавани от сорт Каберне совиньон се отличават с фин, специфичен за сорта вкус и букет, висока плътност и интензивен тъмночервен цвят. Изключително подходящи са за стареене, като след 2-3 години развиват напълно ценните си качества.