МАВРУД

 

МАВРУДПроизход

Мавруд е червен винен сорт от местен произход. Отглежда се в нашата страна от дълбока древност.

Разпространение

Разпространен е в определени микрорайони на Южния лозаро-винарски район.

Ботаническо описание

Лист - голям, петделен, плътен, по-дълъг отколкото широк, слабо мрежесто набръчкан, покрит със слаб паяжиновиден мъх, отдолу силно мъхнато-четинест. Горните врязове са дълбоки, затворени с широко елиптичен отвор и закръглено дъно, понякога със зъб в основата. Долните врязове са средно дълбоки, отворени, лировидни, с тясно устие и закръглено дъно. Опашният вряз е отворен, сводест, широк.

Грозд - средно голям (15.6/10.1 cm), коничен с крила, полусбит до сбит, с тегло от 210 - 400 g.

Зърно - средно едро до дребно (12.8/12.3 mm), сферично, с тегло от 1.5 до 1.7 g. Кожица - средно дебела, еластична, тъмно-синя с обилен восъчен налеп. Консистенция - сочна. Вкус - приятно сладък.

Агробиологична характеристика

Гроздето узрява в началото на септември. Лозите са със среден растеж, средна родовитост и добив, което варира по години. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Чувствителен е на мана и оидиум. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене. Има ниска устойчивост на ниски зимни температури, поради което трябва да се отглежда приземно, загребно при формировка единичен или двоен Гюйо. Сортът е чувствителен на претоварване. Сорт Мавруд няма добър афинитет към разпространените в страната подложки и в мястото над спойката образува бруки. Най-висок процент първокласен лозов посадъчен материал, с много добра спойка и силно развита коренова система, се получава при присаждане на подложката МК4.

Технологична характеристика

Мавруд е един от най-ценните местни винени сортове с червено грозде. Гроздето е подходящо за производство на качествени червени вина с контролирано наименование за произход. Вината от този сорт се характеризират с тъмночервен до гранатов цвят, добра плътност и при отлежаване придобиват прекрасен хармоничен вкус. При нормално натоварване и добро отглеждане гроздето натрупва 17-22 % захари и титруема киселинност 6-10 g/dm3 .