МЕРЛО

 

МЕРЛОПроизход

Той е стар френски сорт за производство на качествени червени вина.

Разпространение

В България е разпространен главно в Южния лозарски район, където развива най-добре своите ценни стопански качества.

Ботаническо описание

Лист – средно голям или голям, силно нарязан, петделен, тъмнозелен, дебел, нагънат нагоре, отгоре със слаб паяжиновиден мъх, а отдолу е слабо мъхнато-четинест. Горните врязове са средно дълбоки, затворени, с яйцевиден отвор, понякога със зъб в основата. Долните врязове са средно дълбоки, затворени, с яйцевиден отвор, или отворени лировидни, с тесен отвор и остро дъно. Опашният вряз е отворен лировиден, или затворен, с яйцевиден отвор, с остро дъно.

Грозд – средно голям (17.0/8.4 cm), коничен, крилат, полусбит до рехав. Средното тегло варира по години от 80 g  до 150 g.

Зърно – дребно (11.2/10.7 mm), почти сферично. Кожица – тъмно-синя, с обилен восъчен налеп, дебела, еластична. Консистенция е сочна, а вкусът хармоничен.

Агротехническа характеристика

Мерло е къснозреещ червен винен сорт. Гроздето му узрява през втората половина на септември. Лозите се отличават със среден растеж, висока родовитост и среден добив. Едногодишните леторасти узряват много добре. Коефициентът на родовитост е 1.50 – 1.60, а добивът от лоза е в границите на 4 – 5 кg. Склонен е към изресяване, особено в години с неблагоприятни условия през периода на цъфтежа. Сорт Мерло е чувствителен на гъбните болести – мана и оидиум, а гроздето има задоволителна устойчивост на сиво гниене. Чувствителен е на ниски зимни температури. В подходящите за сорта райони, лозите могат да се отглеждат на различни стъблени формировки, като се прилага смесена резитба – чепове и къси плодни пръчки. Сортът се развива и плододава добре присаден върху подложките Шасла х Берландиери 41Б и Берландиери х Рипария Кобер 5ББ.

Технологична характеристика

Сорт Мерло е типично винен. Гроздето му е подходящо за производство на качествени червени вина. То му натрупва достатъчно количество захари – от 22 % до 24 %, като запазва добра титруема киселинност – от 6 g/dm3 до 8 g/dm3. Червените сухи вина са тъмно обагрени, екстрактивни, с интензивен плодов аромат, високоалкохолни, хармонични. Те по-бързо съзряват в сравнение на Каберне совиньон и са годни за консумация след по-кратък срок на отлежаване.