МИСКЕТ ЧЕРВЕН |
Произход
Стар местен бял винен сорт.
Разпространение
Разпространен е основно в Източен и Южен лозаро-винарски райони.
Ботаническо описание
Лист - голям, петделен, дебел, по-широк отколкото дълъг, средно нарязан, мрежесто набръчкан с паяжиновиден мъх. Долната страна е мъхната и силно четинеста. Горните странични врязове са средно дълбоки до дълбоки, отворени, лировидни. Долните врязове са плитки, отворени, лировидни. Опашният вряз е дълбок, затворен.
Грозд - средно голям (13.7/8.9 cm), цилиндрично-коничен, понякога с едно или две крила, полусбит до сбит, с тегло от 150 до 170 g.
Зърно - средно едро (13.4/12.7 mm), почти сферично, с тегло от 1.9 до 2.9 g. Кожица - средно дебела, еластична, светлорозова до виолетово-червена, покрита с едри, тъмнокафяви, гъсто разположени точици (характерно). Консистенция - сочна. Вкус - хармоничен, нежен, приятно мискетов.
Агробиологична характеристика
Гроздето узрява през втората половина на септември. Лозите са със умерен растеж, висока родовитост и добив. Склонен е към изресяване и слабо милерандира. Чувствителен е на мана и оидиум и е практически устойчив на сиво гниене. Той спада към най-студоустойчивите местни сортове. Подходяща формировка за сорта е чашовидната и Гюйо. Може да се отглежда и на различни средностъблени формировки, като се оставят къси плодни звена. Тъй като леторастите му са праворастящи, при чашовидна формировка не е необходимо изграждането на подпорна конструкция. Сорт Мискет червен се развива и плододава добре, присаден върху подложките Шасла х Берландиери 41Б и Берландиери х Рипария Кобер 5ББ.
Технологична характеристика
Гроздето е подходящо за производството на качествени бели вина. Те имат приятен сламеножълт цвят, хармоничен вкус и приятен фин мискетов аромат. При нормално натоварване и добро отглеждане то натрупва 18-20 % захари и титруема киселинност 5.5-6.2 g/dm3 .