МИСКЕТ СУНГУРЛАРСКИ

 

МИСКЕТ СУНГУРЛАРСКИ

Произход

Сортът е получен чрез кръстосването на сортовете Мискет червен и Совиньон от З. Занков и З. Георгиев. Утвърден е през 1987 година.

Разпространение

Разпространен е основно в Източният лозарско-винарски райони. Райониран е като допълнителен сорт за винения ни сортимент.

Ботаническо описание

Лист - средно голям до голям, петделен, слабо нарязан, мрежесто набръчкан до дребно мехурест, отдолу силно мъхнат. Горните странични врязове са плитки, отворени, лировидни. Долните врязове са плитки, под формата на остър ъгъл. Опашният вряз е отворен, лировиден, с тесен отвор.

Грозд - средно голям (15.5/11.6 cm), коничен, сбит. Средното тегло на един грозд е 280 g.

Зърно - средно едро (14.6/13.7 mm), почти сферично, с тегло от около 2.4 g. Кожица - средно дебела, еластична, светлорозова до виолетово-червена, покрита с тъмнокафяви точици. Консистенция - сочна. Вкус - хармоничен, нежен, приятно мискетов.

Агробиологична характеристика

Мискет сунгурларски е среднозреещ бял винен сорт. Гроздето му узрява в средата на септември. Лозите са със умерен растеж, висока родовитост и добив. Не е клонен  към изресяване и милерандаж. Чувствителен е на мана и оидиум и е практически устойчив на сиво гниене. Той спада към групата на най-студоустойчивите сортове. Подходяща формировка за сорта е чашовидната и Гюйо. Може да се отглежда и на различни средностъблени формировки, като се прилага смесена резитба. Сорт Мискет сунгурларски се развива и плододава добре, присаден върху подложките Шасла х Берландиери 41Б и Берландиери х Рипария Кобер 5ББ.

Технологична характеристика

Гроздето е подходящо за производството на висококачествени бели вина. Те имат приятен сламеножълт цвят, фин плодов вкус и приятен мискетов аромат. При нормално натоварване и добро отглеждане то натрупва 20-24 % захари и титруема киселинност 6.7-8.2 g/dm3 .