МИСКЕТ ВАРНЕНСКИ |
Произход
Бял винен сорт получен през 1951 година чрез кръстосването на сортовете Димят и Ризлинг от К. Стоев, Й. Иванов, З. Занков, С. Чернева и Г. Петков. Утвърден е през 1971 г.
Разпространение
Разпространен е в Източният лозарски район. Размножен е на големи площи във Варненска и Разградска област.
Ботаническо описание
Лист – средно голям, дебел, закръглен, петделен, дълбоко нарязан, отгоре мрежесто до мехуресто набръчкан, отдолу слабо мъхнат. Горните врязове са дълбоки, лировидни с почти успоредни страни и закръглено дъно. долните врязове са средно дълбоки със същата форма. Опашният вряз е отворен, стреловиден, понякога със зъб.
Грозд – средно голям (12.5/6.5 cm) до малък, цилиндрично-коничен, с едно крило, полусбит до сбит. Средната маса на грозда е 100-130 g.
Зърно – дребно, овално, с хармоничен вкус и лек мискетов аромат. Кожицата е дебела, жълто-зелена до кехлибарена с дебел восъчен налеп. Средната маса на едно зърно е 1.55-2.02 g.
Агробиологична характеристика
Сортът Мискет варненски е среднозреещ. Гроздето му узрява в средата на месец септември. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж. Не е устойчив на мана и оидиум. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене. Подходящи за него са високостъблени формировки при къса резитба. Мискет варненски проявява добър афинитет към най-разпространените у нас подложки. Сравнително е устойчив на ниски зимни температури.
Технологична характеристика
По механичен състав на гроздето Мискет варненски е типично винен сорт. Съдържанието на захари в гроздето за района на Плевен е около 23 % при титруема киселинност – 6.5 g/dm3. Гроздето на сорт Мискет варненски е подходящо на получаването на качествени бели вина, характеризиращи се със сламеножълт цвят, лек зеленикъв оттенък и хармоничен вкус.