НАСЛАДА

 

НАСЛАДАПроизход

Бял винен сорт получен  чрез кръстосването на сортовете Мискет хамбургски и Вилар блан от В. Вълчев и Й. Иванов. Утвърден е през1976 г.

Разпространение

Разпространен е в Северен лозаро-винарски район и като отделни лози в другите лозаро-винарски райони.

Ботаническо описание

Лист - средно голям, три-петделен, гладък, слабо нарязан, с извита надолу периферия, слабо четинесто-мъхнат. Горните врязове са плитки до средно дълбоки, отворени. Долните врязове са плитки във вид на остър ъгъл. Опашният вряз е отворен, сводест, с плоско дъно.

Грозд - средно голям (16.2/10.1 cm), коничен, рехав. Средно тегло - 250 g.

Зърно - средно едро (18.4/16.7 mm), овално. Кожица - тънка, крехка, зеленикаво-жълта до кехлибарена. Консистенция - месесто-сочна. Вкус - хармоничен, слабо мискетов.

Агробиологична характеристика

Гроздето узрява през първата половина на септември. Лозите са с умерен растеж, висока родовитост и добив. Практически е устойчив на мана и е с повишена устойчивост на оидиум, сиво гниене и ниски зимни температури. Може да се отглежда при различни стъблени формировки, като се оставят при резитбата къси плодни звена - чепове и стрелки. Сорт Наслада се развива и плододава добре, присаден върху всички подложки, разпространени в страната.

Технологична характеристика

            Гроздето от сорт Наслада е подходящо за двустранно използване – като десертно и винено. В технологична зрялост съдържанието на захари е 18-20 % при титруема киселинност 7-8 g/dm3 . Може да се използва за производството на обикновени бели вина.