ОРФЕЙ |
Произход
Създаден е през 1959 г. чрез кръстосването на сортовете Мискет червен и Пино ноар от П. Куртев и Д. Бабриков.
Разпространение
Разпространен е в Пловдивска, Бургаска и Хасковска област.
Ботаническо описание
Лист - средно голям, петделен. Горната повърхност е мрежесто набръчкана със слаб паяжиновиден мъх, а долната е силно четинесто-мъхната. Горните врязове са средно дълбоки, отворени, лировидни, понякога затворени, с елиптичен отвор. Долните врязове са плитки отворени. Опашният вряз е затворен, с възсядащи се опашни лапи.
Грозд - средно голям (14,2/10,0 сm), коничен до цилиндрично-коничен, сбит. Средната маса на един грозд е 140 g.
Зърно - средно едро (14.1/14.0 mm.), кръгловато, с тегло от 1.6 до 1.8 g. Кожицата е жълто-зелена, при презряване – със слаб розов оттенък, напръскана с редки кафяви точици, средно дебела и жилава. Консистенция - сочна, сладка. Вкус – приятен, със слаб мискетов аромат.
Агробиологична характеристика
Орфей е среднозреещ бял винен сорт. Гроздето му узрява в средата на месец септември. Лозите са силнорастящи, с прави леторасти. Отличават се с много добра родовитост. Подходящи за него са високостъблените формировки Мозер и Омбрела при смесена резитба. Сортът Орфей не е склонен към изресяване и милерандаж. Гроздето е сравнително устойчиво на сиво гниене. Устойчив е на ниски зимни температури. Сорт Орфей се развива и плододава добре, присаден върху подложките Шасла x Берландиери 41Б, Берландиери x Рипария Кобер 5ББ и Берландиери x Рипария СО4.
Технологична характеристика
Сортът Орфей е типичен винен сорт за производство на качествени бели вина. Съдържанието на захари в гроздето е 20.0-22.5 % при титруема киселинност 6.5-7.5 g/dm3. Вината му се отличават със сламеножълт цвят, фин мискетов аромат, добра свежест и хармоничност.