ПИНО НОАР

 

ПИНО НОАРПроизход

Стар френски червен винен сорт.

Разпространение

Разпространен е основно във Франция. В България площите от този сорт са малко.

Ботаническо описание

Лист - средно голям, петделен, дебел, по-широк отколкото дълъг, огънат нагоре улеобразно, средно нарязан, мрежесто набръчкан до дребно мехурест с рядък паяжиновиден мъх, а отдолу слабо мъхнато-четинест. Горните врязове са лировидни, с тясно устие и закръглено дъно. Долните врязове са по-плитки, отворени, лировидни или във форма на остър ъгъл. Опашният вряз е отворен, лировиден.

Грозд - предимно малък (9.1/6.0 cm), цилиндричен или цилиндрично-коничен, сбит, с тегло от 80 - 100 g.

Зърно - дребно до средно едро (12.3/11.5 mm), овално, най-често деформирано поради сбитостта на грозда, с тегло от 1.0 до 1.3 g. Кожица - тънка, еластична, тъмно-синя, с обилен восъчен налеп. Консистенция - сочна. Вкус - хармоничен.

Агробиологична характеристика

Сортът Пино ноар е ранозреещ. Гроздето узрява от края на август до началото на септември. Лозите са със среден растеж, висока родовитост и задоволителен добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж.Чувствителен е на мана и оидиум. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене. Лозите са сравнително устойчиви на ниски зимни температури и засушаване. Може да се отглежда както приземно при формировка единичен или двоен Гюйо. Чувствителен е на претоварване. Сорт Пино ноар се развива и плододава най-добре, присаден върху подложката Шасла х Берландиери 41Б, а може също така и върху Рупестрис дю Ло и Берландиери х Рипария Кобер 5ББ.

Технологична характеристика

            Поради по-късият вегетационен период в гроздето на сорт Пино ноар натрупва доста захари – 21-27 %, при достатъчно висока титруема киселинност – 6.2-10 g/dm3. Гроздето е подходящо за производство на качествени червени вина и виноматериали за естествено пенливи вина. Червените вина от сорта са с достатъчно алкохол, нежен вкус и аромат и приятен червен цвят.