ПОМОРИЙСКИ БИСЕР

 

ПОМОРИЙСКИ БИСЕРПроизход

Създаден чрез кръстосването на сортовете Мискет червен и Вилар блан през 1969 г. от Й. Иванов, В. Вълчев и Г. Петков в ИЛВ – Плевен.

Разпространение

Размножен е в опитните станции по лозарство.

Ботаническо описание

Лист – средно голям, триделен, рядко петделен, кръгловат, отгоре мрежесто набръчкан. Горните странични врязове са средно дълбоки, затворени, с почти успоредни страни. Долните врязове са плитки, отворени, с остро дъно. Опашният вряз е затворен, лировиден, с припокриване на дяловете.

Грозд – средно голям, коничен или цилиндрично-коничен, полусбит. Средната маса на грозда е около 180 g.

Зърно – средно едро, овално. Кожицата е зеленикаво-жълта, със загар и дребни редки точици, дебела, жилава. Консистенцията е сочна, а вкуса хармоничен. Средната маса на едно зърно е около 2.5 g.

Агробиологична характеристика

Бисер поморийски е среднозреещ до къснозреещ бял винен сорт. При почвено-климатичните условия на гр. Плевен гроздето му узрява през втората половина на септември. Лозите са със силен растеж и висока родовитост. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Сравнително устойчив е на гъбните болести мана и оидиум. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене. Има добра устойчивост на ниски зимни температури. Лозите могат да се отглеждат на различни стъблени формировки, със смесена резитба. Сорт Бисер поморийски се развива и плододава добре, присаден върху подложките Шасла х Берландиери 41Б и Берландиери х Рипария Кобер 5ББ.

Технологична характеристика

Гроздето на Бисер поморийски е подходящо за производство на бели вина. Той се отличава с добро захаронатрупване - 20.0 - 21.0 % захари, при титруеми киселини 6.5 – 7.0 g/dm3. Вината се характеризират със сламеножълт цвят, добре изразен плодов аромат и мек, хармоничен вкус.