РАННА МЕЛНИШКА ЛОЗА |
Произход
Червен винен сорт, получен при кръстосването на Широка мелнишка лоза и смесен прашец от сортовете Дюриф, Журансон и Валдигие от З. Занков, Я. Атанасов и Г. Карамитов. Утвърден е през 1977 г.
Разпространение
Разпространен е на малки площи в Мелнишко.
Ботаническо описание
Лист – средно голям, петделен, средно нарязан, дебел, слабо мъхнат, мрежесто до мехуресто набръчкан, тъмнозелен, загънат нагоре, а при основата - надолу. Горните врязове са средно дълбоки лировидни. Долните врязове са плитки, отворени, във вид на остър ъгъл. Опашният вряз е най-често затворен, с тесен елиптичен отвор.
Грозд – голям (22.0/12.7 cm), коничен, силно разширен в основата, понякога крилат, полусбит.
Зърно – дребно (12.9/12.0 mm), овално, сладко-кисело, сочно. Кожицата е тънка, синьо-черна. Средната маса на едно зърно е 1.2-1.4 g.
Агробиологична характеристика
Сортът Ранна мелнишка лоза е среднозреещ до къснозреещ. Гроздето му узрява в края на септември. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж. Лозите му се отличават с умерен до силен растеж и висока родовитост. Най-подходящи за него са високостъблените формировки Мозер и Омбрела при смесена резитба. Ранна мелнишка лоза проявява добър афинитет към разпространените у нас подложки. Сортът е чувствителен към мана и оидиум, но е практически устойчив към сиво гниене. Сравнително е устойчив на ниски зимни температури.
Технологична характеристика
Сортът се отличава с високо съдържание на захари в гроздето. Захарното съдържание достига 22-23 % при титруема киселинност – 6.5-6.8 g/dm3. Гроздето на сорт Ранна мелнишка лоза е подходящо на получаването на качествени червени вина, с хармоничен вкус и богати на багрилни вещества.