РИЗЛИНГ ИТАЛИАНСКИ

 

РИЗЛИНГПроизход

Бял винен сорт, произхождащ от Северна Италия.

Разпространение

В Р България е разпространен основно в Източния лозаро-винарски район.

Ботаническо описание

Лист - средно голям, петделен, тънък, по-широк отколкото дълъг, средно нарязан, почти гол, отдолу - слабо мъхнато-четинест. Горните странични врязове са плитки, отворени, лировидни. Долните странични врязове са плитки, отворени, във вид на остър ъгъл. Опашният вряз е отворен, сводест.

Грозд - средно голям (11.9/6.9 cm), цилиндрично-коничен, с крило, сбит, с тегло от 100 до 150 g.

Зърно - дребно (11.6/10.8 mm), сферично, с кафяво пъпче, с тегло от 1.1 до 1.4 g. Кожица - тънка, еластична, зеленикаво-жълта, със слаб налеп. Консистенция - сочна. Вкус - хармоничен.

Агробиологична характеристика

Гроздето му узрява през първата половина на м. септември. Лозите са със среден до силен растеж, с много висока родовитост и среден добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Чувствителен е на мана и оидиум. Гроздето му е със слаба устойчивост на сиво гниене. Сравнително устойчив е на ниски зимни температури. Лозите могат да се отглеждат при различни стъблени формировки с дължина на плодните пръчки 10-12 зимни очи и натоварване на лоза - 32-40 зимни очи. Сорт Ризлинг италиански се развива и плододава добре, присаден на подложките Берландиери х Рипария Кобер 5ББ и Рупестрис дю Ло, но най-добре на Шасла х Берландиери 41Б.

Технологична характеристика

Гроздето е подходящо за производство на качествени сухи вина и виноматериали за естествено пенливи вина. При нормално натоварване и добро отглеждане то натрупва 18.5-20% захари, и титруема киселинност 7-8.5 g/dm3. Вината получавани от този сорт се отличават със светлосламеножълт цвят със зеленикъв оттенък, хармоничен вкус и плодов аромат.