РКАЦИТЕЛИ |
Произход
Стар грузински сорт
Разпространение
Разпространен е основно в Русия и бившите съветски републики. В Р България е един от най-разпространените бели винени сортове.
Ботаническо описание
Лист - средно голям до голям, средно нарязан, средно улейообразно завит нагоре, петделен. Горната повърхност на петурата е слабо мрежесто набръчкана, със слаб паяжиновиден мъх, а долната мъхната и слабо четинеста. горните врязове са средно дълбоки, лировидни, долните са под остър ъгъл. Опашният вряз е отворен, сводест, понякога лировиден, с тясно устие.
Грозд - средно голям (17.8/8.9 cm), цилиндричен или цилиндрично-коничен, най-често с добре развито крило и полусбит, с тегло от 108 - 208 g.
Зърно - средно едро (14.8/12.8 mm), овално, с тегло от 1.9 до 2.2 g. Кожицата е жълто-зелена със слаб восъчен налеп, с ръждиви петна и слаб розов оттенък. Тя е средно дебела и еластична. Консистенция - сочна. Вкус - хармоничен, възкисел.
Агробиологична характеристика
Ркацители е сравнително къснозреещ бял винен сорт. Гроздето узрява в края на септември. Лозите са със средна сила на растеж. Леторастите са праворастящи. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж. Силно устойчив е на ниски зимни температури. Чувствителен на мана и оидиум. Подходящи за отглеждането му формировки са предимно високостъблените - Мозер и Омбрела. Тъй като сорта има праворастящи леторасти за него по-подходяща е формировката Мозер. Сорт Ркацители се развива много добре, присаден върху подложките подложките Шасла x Берландиери 41Б, Берландиери x Рипария Кобер 5ББ и Берландиери x Рипария СО4.
Технологична характеристика
При почвено-климатичните условия на България гроздето на сорт Ркацители натрупва 18-22 % захари при висока титруема киселинност - 7-10 g/dm3. Гроздето е подходящо за производство на качествени бели и десертни вина, виноматериали за естествено пенливи вина и за дестилати