РУБИН

 

РУБИНПроизход и разпространение:

Сортът Рубин е създаден в Институт по лозарство и винарство – Плевен от Й. Иванов, К. Катеров и П. Димитров, чрез кръстосването на сортовете Небиоло и Сира. Утвърден е през 1961г.

Разпространение

Лозови насаждения има засадени в Плевенско, Пловдивско и Великотърновско. Препоръчва се за размножаване в Севернобългарския и Южнобългарския лозарски райони.

Ботаническо описание:

Лист – средно голям, петделен, светлозелен, средно до силно нарязан, гол, гладък, блюдообразно завит нагоре. Горните врязове са средно дълбоки до дълбоки, затворени, с яйцевиден отвор и остро дъно, Долните врязове са плитки до средно дълбоки, отворени, лировидни, с успоредни стени и остро дъно. Опашният вряз е отворен, широк, стреловиден. Есенното оцветяване е червено.

Грозд – средно голям (13.8/9.5 cm), коничен, често крилат, с едно или две крила, сбит, със средното тегло от 175 до 180 g.

Зърно – средно едро (12.0/11.0 mm), овално, със средното тегло от 1.6 до 1.7 g. Кожицата е средно дебела, жилава, тъмно-синя, с обилен восъчен налеп. Консистенцията е сочна, с хармоничен вкус.

Агробиологична характеристика:

Рубин е среднозреещ червен винен сорт. Гроздето му узрява през първата половина на септември. Лозите са със среден растеж, добра до висока родовитост и добив. Добивът от декар е около 1000-1200 kg. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Лозите не са устойчиви на ниски зимни температури и гъбните болести – мана и оидиум. Гроздето е издръжливо на напукване и гниене. Поради ниската студоустойчивост се препоръчва да се отглежда приземно, загребно при формировка двоен Гюйо, с натоварване на лоза около 36 зимни очи. Сортът Рубин има добър афинитет с подложките Берландиери х Рипария СО4 и Шасла х Берландиери 41Б.

Технологична характеристика:

Сортът Рубин е типично винен. Притежава много добра възможност за захаронатрупване – 22-24 % захари, като понякога те могат да достигнат и до 27-30 %. Същевременно гроздето му запазва добри титруеми киселини – от 5.5 до 6.0 g/dm3. Гроздето е подходящо за производство на качествени червени сухи и естествени десертни вина. Вината му се характеризират с интензивен тъмночервен цвят, високо съдържание на екстракт и хармоничен вкус. Подходящи са за стареене.