СЕНЗО

 

СЕНЗОПроизход

Произхожда от Южна Франция.

Разпространение

Разпространен е най-много в Южна Франция и Русия. У нас се среща в Северозападна България.

Ботаническо описание

Лист - средно голям, петделен, тънък, закръглен, средно нарязан, мрежесто набръчкан с паяжиновиден мъх, отдолу слабо мъхнат и силно четинест. Горните врязове са дълбоки, най-често отворени, лировидни, с остро дъно, понякога затворени. Долните врязове са средно дълбоки, отворени, лировидни, с почти успоредни страни. Опашният вряз е най-често отворен, сводест или лировиден.

Грозд - средно голям (14.9/10.6 cm), коничен, рядко с крило, полусбит, с тегло от 200 - 370 g.

Зърно - едро (19.0/10.6 mm), продълговато, с тегло от 3.8 до 4.4 g. Кожица - тънка, крехка, тъмно-синя, с обилен восъчен налеп и бодленце на върха. Консистенция - месесто-сочна. Вкус - хармоничен.

Агробиологична характеристика

Сензо е среднозреещ червен винен сорт. Гроздето му узрява през втората половина на септември. Лозите са със среден растеж, много добра родовитост и добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Чувствителен е на мана и оидиум. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене. Чувствителен е на ниски зимни температури. Лозите могат да се отглеждат приземно при формировка единичен или двоен Гюйо. В незагребните райони може да се отглежда и на някои стъблени формировки, като се оставят къси плодни звена. Сорт Сензо се развива и плододава добре, присаден върху подложките Шасла х Берландиери 41Б, Берландиери х Рипария Кобер 5ББ и Рупестрис дю Ло.

Технологична характеристика

Гроздето е подходящо за консумация в свежо състояние. Има задоволителна транспортабилност и може да се съхранява непродължително време. От него могат да се произвеждат добре оцветени обикновени червени вина. Съдържанието на захари е 18-22  %, а титруемата киселинност – 5.5-7.1 g/dm3