ШАРДОНЕ 6/48

 

ШАРДОНЕ 6/48Произход

Шардоне клон 6/48 е селекциониран в Институт по лозарство и винарство – Плевен от В. Вълчев, З. Наков и В. Цветков. Утвърден е от Държавна сортова комисия през 1994 г.

Разпространение

Шардоне клон 6/48 е подходящ за разпространение основно в Източнобългарския лозарски район (Шуменски, Разградски и Варненски окръг) и в някой микрорайони на другите лозарски райони.

Ботаническо описание

Лист - средно голям, закръглен, слабо нарязан, почти целокраен, триделен, понякога петделен, мрежесто набръчкан, с паяжиновиден мъх, отдолу - слабо мъхнато-четинест. Горните врязове са отворени, плитки, във вид на остър ъгъл. Долните врязове са едва забележими или липсват. Опашният вряз е отворен лировиден или стреловиден.

Грозд - средно голям (13.3/7.5 cm.), цилиндричен, с едно крило, сбит до полусбит. Средното тегло е 100-130 g.

Зърно - средно едро (12.9/12.4 mm.), почти сферично, със средно тегло 1.4 g. Кожица - тънка, жилава, еластична, жълто-зелена, със слаб восъчен налеп. Консистенция - сочна. Вкус - сладък, хармоничен.

Агротехническа характеристика

Шардоне клон 6/48 е среднозреещ бял винен сорт. При почвено-климатичните условия на гр. Плевен гроздето му узрява през първата половина на септември. Лозите са с умерен растеж. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Чувствителен е на гъбните болести мана и оидиум. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене. Има добра устойчивост на ниски зимни температури. Лозите могат да се отглеждат на различни стъблени формировки, със смесена резитба. Шардоне клон 6/48 се развива и плододава добре, присаден върху подложките Шасла х Берландиери 41Б и Берландиери х Рипария Кобер 5ББ.

Технологична характеристика

Гроздето на Шардоне клон 6/48 е подходящо за производство на качествени бели вина. Той се отличава с много добри възможности за захаронатрупване - 22.0 - 23.0 % захари, като същевременно запазва добри титруеми киселини 7 - 8 g/dm3. Вината се характеризират с жълтозелен цвят, с високо алкохолно съдържание, но свежи, с добре изразен плодов аромат.