ШАРДОНЕ

 

ШАРДОНЕПроизход

Произходът му не е установен. Отглежда се от дълбока древност във Франция, поради което се счита за френски сорт.

Разпространение

В Р България е разпространен основно в Източния лозаро-винарски район.

Ботаническо описание

Лист - средно голям, петделен, закръглен, слабо нарязан, мрежесто набръчкан, с паяжиновиден мъх, отдолу слабо мъхнато-четинест. Горните врязове са плитки, отворени, във вид на остър ъгъл. Долните врязове са едва забележими. Опашният вряз е отворен, най-често ограничен от жилките.

Грозд - малък до средно голям (9.6/6.7 cm), цилиндричен, рядко цилиндрично-коничен, с крило, сбит, с тегло от 100 до 120 g.

Зърно - дребно до средно едро (12.2/11.5 mm), почти сферично, с тегло от 1.2 до 1.3 g. Кожица - тънка, еластична, зеленикаво-жълта, със слаб восъчен налеп. Консистенция - сочна. Вкус - сладък, хармоничен.

Агробиологична характеристика

Шардоне е среднозреещ бял винен сорт. Гроздето му узрява в началото на септември. Лозите са със среден растеж, висока родовитост и задоволителен добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Чувствителен е на мана и оидиум. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене. Чувствителен е на ниски зимни температури. Лозите могат да се отглеждат приземно и на формировка единичен или двоен Гюйо. Сорт Шардоне се развива и плододава добре, присаден върху подложките Шасла x Берландиери 41Б, Берландиери x Рипария Кобер 5ББ и Рупестрис дю Ло.

Технологична характеристика

Гроздето е подходящо за производство на висококачествени бели вина с плодов аромат и фин букет, виноматериали за естествено пенливи вина, и вина с остатъчна захар. При оптимално натоварване и добро отглеждане гроздето натрупва 20-24 % захари и титруема киселинност 7-9 g/dm3 .