ШЕВКА

 

ШЕВКАПроизход

Шевка е стар местен сорт.

Разпространение

В Р България се среща като единични лози в цялата страна.

Ботаническо описание

Лист - средно голям, петделен, кръгловат, силно вълнообразно огънат (характерно), отгоре мрежесто набръчкан, със слаб паяжиновиден мъх, отдолу четинесто мъхнат. Горните врязове са средно дълбоки, отворени, лировидни, с тясно устие, понякога затворени. Долните врязове са плитки, отворени, във вид на цепнатина. Опашният вряз е затворен, лапите се възсядат, често без или с малък елиптичен отвор.

Грозд - средно голям (15.1/8.6 cm), коничен или цилиндрично-коничен, полусбит, с тегло от 220 - 227g.

Зърно - средно едро (17.2/15.0 mm), овално, с тегло от 2.2 до 2.8 g. Кожицата е дебела, жилава, синьо-черна с обилен восъчен налеп. Консистенцията - сочно-месеста. Вкус - хармоничен.

Агробиологична характеристика

Шевка е къснозреещ червен винен сорт. Гроздето му узрява през втората половина на септемвриq началото на октомври. Лозите са силно растящи, с добра родовитост. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Чувствителен на мана и оидиум и устойчив на сиво гниене. Има слаба устойчивост на ниски зимни температури и висока устойчивост на засушаване. Подходящи за сорта формировки са приземните - единичен или двоен Гюйо, а в райони без екстремни ниски температури и различни стъблени и различни стъблени. Изисква смесена резитба. Сорт Шевка има добър афинитет с подложките Шасла х Берландиери 41Б и Берландиери х Рипария Кобер 5ББ.

Технологична характеристика

Шевка е винен сорт, гроздето на който натрупва умерено съдържание на захари – 18-19.5 % при ниска титруема киселинност – 4.5-5 g/dm3 . Гроздето е подходящо за производство на качествени червени вина и за консумация в свежо състояние.