ШИРОКА МЕЛНИШКА ЛОЗА

 

ШИРОКА МЕЛНИШКА ЛОЗАПроизход

Стар местен червен винен сорт.

Разпространение

В Р България е разпространен в южната част на Югозападния лозарски район и е типичен за Мелнишкия микрорайон.

Ботаническо описание

Лист - много голям, по-широк отколкото дълъг, петделен, слабо нарязан с неясно очертани дялове. Петурата е нагъната нагоре. Горната повърхност на листа е мрежесто набръчкана до дребно мехуреста с паяжиновиден мъх, а долната е четинесто-мъхната.

Грозд - средно голям до голям (15.2/9.1 cm), коничен, понякога с крило, полусбит до сбит, с тегло от 200 до 300 g.

Зърно - средно едро (13.7/12.4 mm), овално, с тегло от 2.0 до 2.7 g. Кожица - дебела, жилава, синьо-черна, с обилен восъчен налеп, с безцветен сок. Консистенция - сочна. Вкус - хармоничен.

Агробиологична характеристика

Гроздето узрява през първата половина на октомври. Лозите са със силен растеж, добра родовитост и добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Чувствителен е на мана, оидиум и ниски зимни температури. Гроздето е сравнително устойчиво на сиво гниене. Най-подходящи за отглеждане са формировките единичен или двоен Гюйо, с предимство на късата резитба. От стъблените формировки подходяща за сорта е Мозер, също с къса резитба. По изключение може да се оставят 1-2 стрелки (5 - 7 зимни очи). При претоварване на лозите рязко се влошава качеството на гроздето (захар, багрилна материя и екстракт). Сорт Широка мелнишка се развива и плододава добре, присаден върху подложките Берландиери х Рипария Кобер 5ББ,  Берландиери х Рипария СО4 и Шасла х Берландиери 41Б.

Технологична характеристика

Гроздето е подходящо за производство на качествени червени сухи и десертни вина. При нормално натоварване и добро отглеждане то натрупва 22-24 % захари и титруема киселинност 6-8 g/dm3. Получените от Сорт Широка мелнишка лоза вина са тъмночервени, плътни, с хармоничен вкус и отличен букет след стареене.