СИРА

 

СИРАПроизход

Стар френски сорт.

Разпространение

Среща се основно във Франция, Австрия и САЩ. В България не е разпространен. В последните години интереса към него нараства.

Ботаническо описание

Лист - средно голям, три-петделен, закръглен, средно нарязан, слабо мъхнат. Горните странични врязове са средно дълбоки, отворени, лировидни. Долните странични врязове са във формата на остър ъгъл. Опашният вряз е отворен, сводест или лировиден, често без “престилка”.

Грозд - средно голям, цилиндрично-коничен, полусбит.

Зърно - средно едро до дребно, слабо овално. Кожица - средно дебела, еластична, тъмно-синя. Консистенция - сочна. Вкус -хармоничен.

Агробиологична характеристика

Сира е рано до среднозреещ червен винен сорт. Гроздето му узрява в края на август -  началото на септември. Сортът се характеризира с добра родовитост и добив. Лозите са умерено растящи. Отглежда се на средностъблен кордон и резитба на чепове. Сира се напада силно от акари, а гроздето му се напада от сивото гниене, особено към края на узряването.

Технологична характеристика

Гроздето на сорт Сира натрупва много захари. То е подходящо за производството на червени обикновени и десертни вина. Вината се характеризират с тъмно-синкав цвят, много ароматни и комплексен вкус.