ТАМЯНКА

 

ТАМЯНКАПроизход

Бял винен сорт с неустановен произход.

Разпространение

Разпространен е основно в западната част на Северен лозаро-винарски район.

Ботаническо описание

Лист - средно голям, петделен, средно нарязан, мрежесто набръчкан, а отдолу е гол със редки четинки, предимно в ъглите между нервите. Горните врязове са средно дълбоки, отворени, лировидни, с остро дъно. Долните врязове са плитки във вид на цепнатина. Опашният вряз е дълбок, затворен, с елиптичен отвор.

Грозд - средно голям (11.8/7.3 cm), цилиндрично-коничен, полусбит до сбит, с тегло от 100 до 120 g.

Зърно - средно едро до дребно (13.0/12.4 mm), сферично, с тегло от 1.7 до 2.1 g. Кожица - дебела, крехка, зеленикаво-жълта, с рядко разположени кафяви точици. Консистенция - сочна. Вкус - хармоничен, силно мискетов.

Агробиологична характеристика

Гроздето узрява през първата половина на септември. Лозите са със среден растеж, добра родовитост и добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж, но е склонен към превръщане на съцветията в мустаци.. Чувствителен е на мана, оидиум и ниски зимни температури. Гроздето е чувствително на сиво гниене. Силно се напада от акари. Най-подходяща формировка за сорта е единичен или двоен Гюйо с дължина на плодната пръчка 12 - 15 зимни очи.

Технологична характеристика

Сорт Тамянка се развива и плододава добре, присаден върху подложките Шасла х Берландиери 41Б, Берландиери х Рипария Кобер 5ББ и Берландиери х Рипария СО4. Гроздето е подходящо за производство на различни типове бели вина, но предимно на качествени десертни и естествено пенливи вина. При нормално натоварване и добро отглеждане то натрупва 20-26 % захари и титруема киселинност около 6 g/dm3 .