ТРАМИНЕР РОЗОВ

 

ТРАМИНЕР РОЗОВПроизход

Предполага се, че проихожда от Южен Тирол – областта Траминер.

Разпространение

Разпространен е на малки площи в Североизточна България.

Ботаническо описание

Лист – средно голям, по-широк отколкото дълъг, петделен, плътен, отгоре дребно мехурест, грубоват, набръчкан, отдолу мъхнато-четинест. Горните врязове са средно дълбоки, отворени, лировидни или затворени, с елиптичен отвор. Долните врязове са плитки, отворени, във вид на остър ъгъл, понякога едва забележими. Опашният вряз е затворен, с леко възсядащи се дялове, лировиден.

Грозд – малък (9/7 cm), коничен, често разширен в основата, понякога крилат, сбит. Средната маса на грозда е около 100 g.

Зърно – дребно (13.0/12.2 mm), овално, често деформирано. Кожицата е дебела, розово-червена до сиво-розова, с обилен восъчен налеп.. Средната маса на едно зърно е около 1.4 g.

Агробиологична характеристика

Траминер розов е сравнително ранозреещ до среднозреещ червен винен сорт. Гроздето му узрява в средата на септември. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж. Лозите му се отличават с умерен растеж и добра родовитост. Най-подходящи за него са високостъблената формировка Мозер при смесена резитба. Траминер розов проявява добър афинитет към подложките - Берландиери х Рипария Кобер 5ББ и Берландиери х Рипария СО4. Сортът не е устойчив към гъбни болести, но е устойчив към ниски зимни температури.

Технологична характеристика

В по-топлите райони на нашата страна гроздето на сорт Траминер розов натрупва висока захарност – 22-24 %, като запазва висока титруема киселинност – 6.7-7.2 g/dm3. От него се произвеждат качествени бели вина, характеризиращи се със хармоничен вкус, оригинален букет и специфичен аромат.